Τα 8 trends στον τομέα wellness που θα μας απασχολήσουν το 2022

Τα 8 trends στον τομέα wellness  που θα μας απασχολήσουν το 2022

Τι είναι η ευεξία;

Η ευεξία σημαίνει διαφορετικά πράγματα για καθένα από εμάς κάτι το πολύ φυσικό και αναμενόμενο. Η ευεξία αποτελεί μια ολιστική συζήτηση και περιλαμβάνει έξι διαφορετικές διαστάσεις:

  • συναισθηματική
  • επαγγελματική
  • φυσική
  • κοινωνική
  • διανοητική
  • πνευματική


Οι περισσότερες προσπάθειες ορισμού της ευεξίας έχουν επικεντρωθεί γύρω από το γεγονός πως είναι κάτι με το οποίο κάποιος πρέπει να αλληλοεπιδρά ενεργά. Όπως αναφέρει η κ. Cooks-Campbell στο BetterUp, ευεξία δεν είναι απλώς μια κατάσταση ύπαρξης, αντιθέτως αποτελεί την επιδίωξή της υγείας μέσα από σύντομα rituals και συνήθειες σε όλα αυτά τα σημεία.

 

Πως επηρέασε η έξαρση της πανδημίας COVID-19 την βιομηχανία του wellness;

Η βιομηχανία της ευεξίας είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο επικερδής κλάδους στον κόσμο, επιτυγχάνοντας πάνω από $4.5 τρις τον χρόνο (Natfluence, 2021), όμως με την εμφάνιση της πανδημίας η αγορά δέχτηκε σημαντικό πλήγμα σε διάφορα επίπεδα. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σταμάτησαν όλες οι δραστηριότητες σε κλειστούς οργανωμένους χώρους, τα κέντρα ευεξίας έκλεισαν και ο τρόπος εκγύμνασης σε προσωπικό επίπεδο άλλαξε μορφή και συχνότητα.

Η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι επιλεγμένες ρουτίνες διαταράχθηκαν. Η απότομη αύξηση του ποσοστού επαγγελματιών που εργάζονται από το σπίτι από το 20% στο 70%, επηρέασαν αυτόματα τις καθημερινές συνήθειες, τον ύπνο και ως εκ τούτου την ψυχολογία του κόσμου. Από την μία στιγμή στην άλλη, τα μαθήματα, οι αίθουσες γυμναστικής, τα yoga studios και οι χώροι εργασίας μεταφέρθηκαν στο σπίτι. Φυσικά όλα αποτελούν ένα κύκλο μέσα από τον οποίο αναζητούμε συνέπεια, ικανοποίηση και αρμονία και στην προκειμένη περίπτωση η συνέπεια απαιτήθηκε να τοποθετηθεί σε νέα πλαίσια.

Στην προσπάθεια της προσαρμογής ενεργοποιήθηκε ένα νέο κίνημα ευεξίας. Ένα κίνημα που γεννήθηκε από την ανάγκη μας να εστιάσουμε στον εαυτό μας, να επανεξετάσουμε τη σημαντικότητας της υγείας μας και να βρούμε δημιουργικούς τρόπους που θα μας πρόσφεραν πνευματική, διανοητική, κοινωνική, φυσική και συναισθηματική ευεξία.

Τα νέα wellness trends που γεννήθηκαν το 2021 αντικατοπτρίζουν τη διαφορετική οπτική αυτού που ορίζαμε μέχρι σήμερα «κανονικότητα» και θα μας ακολουθήσουν και τη νέα χρονιά.


Τα 8 νέα wellness trends που θα μας απασχολήσουν το 2022

1. Touchless spas
Μετά την έξαρση της πρόσφατης πανδημίας δημιουργήθηκε η ανάγκη για δημιουργία μεθόδων ευεξίας που δεν απαιτούν την επαφή με θεραπευτή. Το ξηρό μασάζ υδροθεραπείας, υπηρεσίες προσώπου χωρίς άγγιγμα, κάψουλες χαλάρωσης και θεραπεία με ήχους – soundbaths είναι μόνο κάποιες από τις νέες touchless spa υπηρεσίες.

2. Virtual fitness
Εικονική ή διαδικτυακή γυμναστική με τη μορφή σύντομων μαθημάτων άρχισαν να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Ο συντονισμός σε classes ασύγχρονης καθοδήγησης ή σε πραγματικό χρόνο παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός εύρους μεθόδων εκγύμνασης από yoga και pilates μέχρι spinning και mindfulness από επαγγελματίες σε οποιαδήποτε σημείο του κόσμου.

3. Εξωτερικές δραστηριότητες – Άσκηση στη φύση
Μεταφέροντας την καθημερινότητά μας στους εσωτερικούς χώρους της οικίας μας, δημιουργήθηκε η ανάγκη για επαφή με τη φύση. Έτσι είδαμε ένα νέο κίνημα του αθλητικού και μη κόσμου να γυμνάζεται στην ύπαιθρο και τα πάρκα των αστικών περιοχών.

4. Mindful eating
Ο εγκλεισμός στο σπίτι δημιούργησε ευκολότερη την πρόσβαση στο φαγητό με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί η τάση της αύξησης του βάρους στον γενικό πληθυσμό. Ως εκ τούτου η δέσμευση σε μια ισορροπημένη διατροφή και το mindful eating μπήκε στη ζωή μας.

5. Breathwork
Η διαδικασία εστίασης σε μια διαδικασία τόσο απλή που συμβαίνει ασυνείδητα από τον άνθρωπο έχει τη δύναμη να τον συνδέσει με την ύπαρξή του και να τον βοηθήσει να εστιάσει σε ότι είναι σημαντικό. Mελέτες στον χώρο υποδυκνύουν μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο mindfulness-breathwork και τη μείωση του χρόνιου stress.

6. Meditation apps
Οι έξυπνες smartphone συσκευές έχουν καταστήσει δυνατή την πρόσβαση και εγκατάσταση εφαρμογών διαλογισμού. Η ευρεία ποικιλία με μια πληθώρα λειτουργιών και επιλογών δημιουργούν εφικτό και προσιτό τον τρόπο εξάσκησης της επίγνωσης.

7. Adaptogens
Η νεότερη προσθήκη στη σειρά των υπερτροφών (superfoods) είναι τα προσαρμογόνα ή adaptogens όπως η ashwagandha και η rhodiola, γνωστά για τις ιδιότητες καταστολής του στρες, που οδηγούν στην απελευθέρωση κορτιζόλης την αύξηση του ανοσοποιητικού και τη βελτίωση της αντίστασή σας στις σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις του στρες.

8. Digital Healthcare Ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη
Μια νέα τάση για την εξυπηρέτηση και αντιμετώπιση θεμάτων υγείας που δεν απαιτούν φυσική εξέταση, είναι η συζήτηση με υγειονομικό προσωπικό μέσω εικονικών διασκέψεων. Κάποιοι από τους ειδικούς που φαίνεται να δέχονται την παροχή συμβουλευτικής μέσω διαδικτύου είναι προσωπικοί εκπαιδευτές, διατροφολόγοι, φυσιοθεραπευτές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, προπονητές και ειδικοί στον ύπνο.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως η πανδημία προκάλεσε την ανάδειξη τάσεων υγείας και ευεξίας που αντικατοπτρίζουν μακροχρόνιες συζητήσεις και αλλαγές στην κοινωνία. Αυτές οι τάσεις θα μας ακολουθήσουν και τη νέα χρονιά και σίγουρα θα αποτελέσουν έναυσμα για την επανατοποθέτηση του ορισμού της ευεξίας ξεχωριστά από τον καθένα μας.